آرشیو مطالب پگاسوس
» آرشیو تاریخ 14/10/1385 (عنوان مطلب آموزشی : " چگالش ابرهای میان ستاره ای (1) - قسمت اول ")
.:: بازگشت به صفحه اصلی پگاسوس
----------------------------------------------------------------------------------
عنوان بحث: چگالش ابرهای میان ستاره ای(1)
این آموزش شامل دو قسمت هست که در اینجا قسمت اول رو بررسی میکنیم. یکی از مشکلترین مسائلی که در فهم شکل گیری ستارگان وجود دارد این است که چگونه گاز و غبار میان ستاره ای چگالش خود را آغاز میکنند و به صورت جسم مجزای کوچکی در می آیند.
اگر محیط میان ستاره ای که ماده در آن به طور کاملا یکنواخت توزیع شده، تحت تاثیر نیروی خارجی قرار نگیرد همواره به همان حالت باقی میماند و هیچوقت ستاره ای در آن به وجود نمی آید. برای آغاز چگالش ستاره، چندین احتمال برای وقوع چنین اثرهایی وجود دارد و اگر چه هنوز معلوم نیست که کدامیک نقش عمده ای را ایفا میکند ولی احتمالا واقعیت این هست که همه آنها در گوشه ای از شکل گیری ابرهای مجزای گازی که پیش ستاره نامیده میشوند شرکت دارند.
چگالش ستاره ممکن است به سبب اثرات یک موج ضربه آغاز شود. هنگامی که جسم بسیار تندتر از سرعت طبیعی امواج(مثلا سرعت صوت) در محیط حرکت کند موج ضربه، تولید میشود که با امواج معمولی بسیار متفاوت است. مثل شکستن دیوار صوتی توسط هواپیمایی است که با سرعتی بیشتر از سرعت صوت در جو حرکت میکند.
همانطور که در شکل 1_1 میبینید، شکستن دیوار صوتی از انباشته شدن آشفتگی تولید شده توسط هواپیما در مخروطی از کره های انبساط یابنده امواج صوتی به وجود می آید. هواپیما هم در راس مخروط قرار دارد و هنگامی که بخشی از مخروط به سطح زمین بر خورد میکند آشفتگی قابل ملاحظه ای احساس میشود.
شکل 1_1: غرش صوتی هنگامی ایجاد میشود که جسمی سریعتر از سرعت صوت در محیط حرکت کند.
پایان قسمت اول،