آرشیو مطالب پگاسوس
» آرشیو تاریخ 1/11/1385 (عنوان مطلب آموزشی : " تعیین طیف نمایی دمای ستارگان (1) - قسمت اول ")
.:: بازگشت به صفحه اصلی پگاسوس
----------------------------------------------------------------------------------
عنوان بحث: تعیین طیف نمایی دمای ستارگان(1)
سلام مجدد به همه شما دوستان عزیزم.
بخش مقالات اختر فیزیک به روز شد با مقاله ای جدید در مورد موتور موشک های فضایی.
بحث نجومی این دفعه پگاسوس در رابطه با تعیین طیف نمایی دمای ستاره ها هست. البته باز هم به دلیل حجیم بودن بحث در دو قسمت مطرح میشه. بنابراین:
تعیین طیف نمایی دمای ستارگان(1):
اگر طیف های عکاسی یا فتو الکتریک ستارگان مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد، دما را میتوان با بررسی خطوط جذبی طیف ها محاسبه کرد.
اتمهای مختلف در جو ستاره، بسته به دمای جو، تابش را به راههای مختلف جذب میکنند. میزان انرژی اتمهای سطح ستاره تعیین میکند که الکترونها تا چه گستره ای میتوانند به وسیله تابش یا در اثر بر خورد بر انگیخته شوند. برای مثال اتمهای هیدروژن و هلیوم را در نظر بگیرید که فراوانترین اتمهای موجود در جو اکثر ستارگان هستند. اندازه گیریهای آزمایشگاهی نشان میدهد که بر انگیزش الکترونهای اتم هلیوم بسیار مشکل است. یعنی نسبت به الکترونهای هیدروژن، به انرژی زیادی نیاز دارند.
انرژی بسیار کمی لازم هست تا الکترون اتم هیدروژن پایینترین مدار انرژی خود را ترک کند. بنابراین، برای مشاهده خطوط هیدروژن در طیف ستاره میزان انرژی می تواند کمتر از مورد هلیوم باشد. با مقایسه خطوط هیدروژن نسبت به خطوط هلیوم میتوان دمای ستارگان را تعیین کرد.
ستارگان دارای خطوط ضعیف هلیوم و خطوط شدید هیدروژن سردتر از ستارگان هستند که خطوط شدید هلیوم دارند. برای کاملتر کردن این مثال، باید اشاره کرد هنگامی که دمای ستاره بسیار زیاد و بیش از 10،000 کلوین باشد، بیشتر هیدروژن موجود در جو آن یونیده میشود. یعنی کاملا از اتم دور میشود.
در این حالت چون الکترونی وجود ندارد که به دور هسته گردش کند هیدروژن نمی تواند نور بیشتری جذب کند. بنابراین حتی در ستارگان بسیار داغ با شدید تر شدن خطوط هلیوم خطوط هیدروژن کم نور تر میشوند.
پایان قسمت اول بحث،